Melur - 1

Posted by eita mn on 08 June 2010. Filed under: ,



I’ll tell you, man. Menguntungkan kalau dapat kontrak tu. It would be marvelous! Muahhh!” Siap dengan ciuman di ibu jari dan jari telunjuk, pendapat itu dicadangkan.

“Apa nama company tu tadi?” Fahim bertanya semula, tanpa mengangkat wajah. Leka menatap lukisan grafik yang baru diperolehi.

Oh man! Kau boleh pandang muka aku tak? Forget for a moment pasal grafik tu…” kata Ramzi menarik grafik yang dimaksudkan. Terpinga-pinga Fahim seketika. Lukisan grafik lenyap di depan mata.

“Ish, takkan nak cakap pasal benda ni nak kena pandang muka kau?”

“Dah aku bercakap, tapi tak ada feedback…” Diletakkan lukisan grafik di penjuru meja. Jauh dari jangkauan si teman. Biar terbuka sedikit telinga Fahim mendengar percakapannya.

Fahim akhirnya mengeluh, menyerah pada desakan Fahim. Badan disandarkan pada kerusi hitam empuk. Keseluruhan pandangannya ditumpahkan ke wajah Ramzi.

Okay, continue… I’ll listen…

As I said, projek kali ni kita boleh dapat untung banyak,” kata Ramzi lalu bangkit dari kerusi. Mata Fahim mengikutnya.

“Syarikat tu menawarkan nilai kontrak yang tinggi,” sambung Ramzi melangkah ke sebelah kirinya. Tidak senang duduk lagaknya. Duit bagai sudah terbayang di ruangan matanya. Mata Fahim mengikut lagi.

“Rugi kalau kita lepaskan peluang ni.” Ramzi berpatah semula. Mata Fahim tetap mengikut setiap gerak-gerinya.

Langkah Ramzi terhenti. Sedar Fahim melihatnya tanpa berkelip. “Yang kau tengok aku tak henti-henti, kenapa?”

“Kau jugak kan yang suruh aku pandang kau…”

“Saja nak kenakan aku la tu…”

Fahim ketawa. Dah terkena kawannya seorang itu. Lain kali bagilah arah diktator macam tu lagi.

Company mana?” Soalan yang belum berjawab itu Fahim soal lagi.

“White Jasmine Berhad.”

“Tak pernah dengar pun…” Dahi Fahim berkerut. Hairan.

“Itulah kau. Ketinggalan zaman. Syarikat tu salah satu pengeluar barangan perempuan – perfume, beauty product, you name it… semua ada.” Beria-ia Ramzi melobi. Berharap benar agar Fahim bersetuju. Adalah satu kerugian besar kalau syarikat mereka terlepas.

You-name-it tu pun produk dia jugak ke?” Sedikit sinis Fahim membalas. Geli telinga mendengar Ramzi bersungguh-sungguh cuba mempengaruhinya.

Ramzi melepaskan nafas. “Kau ni… memanglah. Kau nak ke tak nak projek baru ni?”

“Kalau boleh bawa keuntungan macam yang kau kata tu, why not?” Serentak, Fahim mengangkat bahu tidak kisah.

“Habis… cakap macam tak ada hati je nak buat,” bidas Ramzi, tak faham dengan reaksi Fahim.

“Aku cuma risau. New company, tak tahu boleh dipercaya atau tak. Aku takut jadi macam kebanyakan company baru yang kita buat tu. Sikit punya susah nak bayar. Payment lesap entah ke mana.” Luah Fahim risau. Bukan sekali dua syarikat mereka ditipu pelanggan. Dan dia semakin berhati-hati kini dalam menjalankan perniagaannya.

“Yang ini aku confident. Memang boleh dipercaya. Lagipun sepupu aku kenal sangat dengan pemilik syarikat tu. Bukan kaki kelentong punya.”

“Sepupu kau? Bukan awek kau?”

“Awek aku guna produk dia aje. Sepupu aku yang kenal dia.”

“Oklah kalau macam tu. Kau handle?”

Ramzi tersengih bak kerang buruk. “Tangan aku dah full, man. Kau boleh tolong tak? Proposal kau dengan syarikat Mutiara Berhad tu dah settle, kan?”

“Aku nak kena ambil alih la, ni?”

“Kalau boleh, kau tolong handle. Apa-apa hal aku tolong dari belakang, ok?”

Fahim menggeleng perlahan. Ramzi yang nak tersangat-sangat projek tu, dia juga yang terpaksa buat. Mujur mereka partnership dalam syarikat itu. Dia tak terasa nak berkira sangat. Untung, sama-sama dikongsi. Rugi, sama-sama ditanggung.

“Bila dateline proposalnya?”

“Nanti aku try arrange satu meeting dengan pemilik dia. Kita perlu tahu semua requirement dia dulu.”

“Kau belum selidik?”

“Sepupu aku baru aje beritahu pasal ni. Aku terus tanya opinion kau dulu. Kalau aku pandai-pandai accept karang, kau tak setuju pulak.”

“Yelah, kan… Sebab aku yang nak kena buat,” balas Fahim bersama satu jelingan.

Ramzi sengih lagi. “Well said, man!” Dia tertawa pula. Senang hatinya, Fahim bersetuju. Akan diusaha habis-habisan agar kontrak itu jatuh ke tangan mereka.

“Aku tahu la kau tu…”

You’re definitely a genius, man!” Pujian Ramzi melambung tinggi, hingga ke puncak awan.

“Bodek baik nampak…”

Really, man! Aku cakap betul. Kaulah penggerak utama syarikat kita.”

“Ramzi, one more time kau sebut ‘man’ tu, aku sumbat pen ni dalam mulut kau. Aku memanglah ‘man’. Tak payah kau nak sebut-sebut. Bukannya aku tukar jadi perempuan, kalau ayat kau tak ada word tu.” Rimas Fahim dibuatnya. Seperti penting sangat perkataan ‘man’ itu disebut.

Ramzi tertawa kelucuan seraya mengangkat tangan separas bahu. Surrender!

No Responses to Melur - 1

Leave a Reply