Antara Kata & Rasa - 10

Posted by Unknown on 05 March 2012. Filed under: ,

Subsurface exploration

Interpretation of geomorphology

Terdaftar baris-baris ayat itu di telinga sebelum ianya mengisi baris-baris kosong.

Suara Prof. Richard Lewandowski kemudian bersambung semula. Tips, penerangan dan informasi yang dia beri, aku catitkan ke dalam buku catatan B5 yang sering aku usung ke sana sini. Itulah harta paling berharga, sumber rujukan untuk aku menjalani rutin harian sebagai seorang pelajar. Kebanyakan nota-nota penting dan ringkas aku simpan di dalam buku yang sudah hampir lusuh kulitnya itu.

Don’t judge the book by it’s cover…

Walau lusuh dan berkulat sekalipun, isi di dalamnya teramatlah bernilai. Bukan tak pernah terfikir untuk menukar buku baru, tapi bagiku, barang yang lama itu lebih bernilai. Lagipun, masih ada lagi mukasurat yang belum habis diguna.

Biarlah… sudah penuh satu buku tu nanti, baru aku buat koleksi peribadi.

That’s all… If you still have some problem or questions, you can come and see me again.” Ayat penyudah itu menyapa telinga.

Maka, buku catatan itu aku tutup dan menyimpannya semula ke dalam beg galas bersama sebatang pen hitam yang digunakan untuk menulis.

Thank you, Prof. Lewandowski. I really got stuck around forty percent along the way,” ujarku berterima kasih.

Prof. Richard mengangguk. “Once you understand the concept and requirement, I’m sure your research could be submitted before the dateline.”

Aduh, sakit kepala juga nak siapkan research ni. Kajiannya minor aje tapi susahnya mengalahkan buat projek besar. Bukan setakat memeningkan kepala, boleh memintalkan urat saraf sekali.

Individual research macam nilah. Everything has to be done alone. Terpaksa jadi ‘lone-ranger’. Mujur bukan Power Rangers.

Teringat aku pada seseorang yang amat meminati cerita itu sewaktu dia masih kecil.

Oh no!

Terus aku menarik nafas perlahan-lahan.

Sebelum ingatan itu pergi lebih menjauh, membawa aku hanyut melayari kenangan lama, aku perlu mengingati diri di mana tempatnya aku berada sekarang.

Selesai perjumpaanku dengan Prof. Richard, aku berkira-kira hendak ke kedai buku kampus di bangunan Harry Jack Gray Center. Ada satu dua buku yang disarankan oleh Prof. Richard tadi. Buku-buku itu boleh membantu dalam menyiapkan research yang sedang aku jalankan ketika ini.

“Leen!”

Ada orang memanggilku?

Tika itu aku baru sahaja melepasi pintu keluar Charles A. Dana Hall yang letaknya bersebelahan dengan United Technologies Hall – bangunan untuk College of Engineering, Technology, and Architecture. Kedua-dua Hall bersama dengan Biology-Chemistry Building terletak di dalam kompleks yang sama iaitu Integrated Science, Engineering, and Technology Complex atau dikenali juga dengan nama ISET.

Aku agak teragak-agak untuk memberi reaksi pada panggilan itu. Bukannya apa, bimbang kalau aku tersilap dengar. Bimbang itu hanya imaginasiku. Apa yang akan berlaku kalau nama yang dipanggil itu bukan ditujukan padaku?

So, tak perlulah aku nak perasan di tengah walkway begini yang diriku ini sedang dipanggil ‘peminat’. Mungkin nama pendek itu ditujukan pada somebody yang bernama Linda. Ataupun Lindsay…Tak pun Angeline…

“Leen!”

Nama yang senada dan seirama dengan namaku itu di laungkan lagi. Hendak berpaling atau tidak?

Hey!

Satu sentuhan mendarat di bahu. Tersentak! Melayang separuh dari semangatku. Degup jantungku berlari laju. Betapa terkejutnya aku disapa seperti itu dalam keadaan fikiran yang galak memikir. Lantas aku menoleh ke sisi.

Puteri Jelita.

I was calling for you, you know…” Katanya bersama riak tidak puas hati. Marah barangkali aku tidak melayan panggilannya. Malah membiarkan dia melaung-laung sendirian.

“Maaf…” pohonku dengan wajah bersalah. Sedar kesalahan yang telah aku lakukan walaupun bukan dengan sengaja.

Aku menyambung kata, “Aku ingatkan bukan aku orangnya.”

Dalam pada itu, aku diserbu rasa hairan. Hairan kerana dipanggil oleh Puteri Jelita. Kami jarang hendak berbual. Kalau terjumpa di mana-mana sekalipun, hanya senyuman yang seringkali dihulurkan sebagai sapaan.

Jadi, apabila dipanggil dan dicari seperti ini, adalah sedikit aneh keadaannya.

Of course I panggil you,” tuturnya sambil menguis rambut lurusnya ke belakang. Ada persamaannya dengan  iklan syampu yang selalu aku lihat di kaca TV. Dia pernah menjadi model ke?

Anyway, I nak tanya. You tahu tak Kammy di mana? Almost all day I tried looking for her…

“Kammy?” Ada apa dia mencari Kammy?

“Kenapa kau cari dia?” Aku menyoal. Bukan nak busybody tapi sekadar bertanya ingin tahu.

There’s something I want to ask her.”

Begitu rupanya…

“Dia ada di rumah, petang ni dia tak ada kelas,” maklumku lancar. Memang telah aku hafal rutin hidup Kammy seperti mana dia juga yang telah maklum dengan jadualku.

“Erm.. kalau begitu, boleh bagi I phone number dia?” pintanya.

“You tak ada nombor dia?” soalku pula. Padahal sudah terang-terang Puteri meminta. Sudah semestinya dia tiada nombor telefon Kammy. Soalan yang langsung tak layak untuk disoal…

Dia mengeluh. Nafasnya dilepas agak kasar. “Kalau I ada, takkan I nak minta…”

Pantas aku mencari handphone di dalam poket kot. Memang aku tak rajin nak menghafal nombor telefon sesiapa. Selalunya tugas itu diserahkan pada phonebook sahaja. Kerja pun mudah. Kalau emergency dan handphone tak dapat digunakan, masih ada buku telefon yang aku simpan di dalam beg. Sebagai langkah keselamatan.

Thanks,” ucapnya setelah selesai menyalin nombor telefon Kamilia ke dalam telefonnya.

I’ll leave you then. See you later..” Dia beredar dari situ dalam gerak langkah yang pantas. Seolah mengejar sesuatu.

Bye…” ucapku perlahan meski aku sedar dia sudah jauh untuk mendengar ucapanku.

No Responses to Antara Kata & Rasa - 10

Leave a Reply